Затъмнения на Слънцето и Луната

0
2101

Слънчеви и лунни затъмнения през 2017г.

Важно е да се знае, че седем дни преди слънчево затъмнение и седем дни след лунно затъмнение, както и в периода между двете затъмнения, не се препоръчва да се поставя начало на каквито и да било нови начинания, особено що се отнася до дейности свързани с външна и материална проява и реализация.

Духовни начинания, с цел промяна и разширяване на мирогледа, личностно израстване и позитивна нагласа за живот са препоръчителни в този период.

Може да практикувате йога, всякакъв вид медитация и всички дейности свързани с изцелението, както на духовната, така и на материалната сфера на живот.

Периода между двете затъмнения е благоприятен за всякакъв вид прочистващи и освобождаващи действия от най-дълбоките вътрешни недра, до най-външните прояви на творчество и сила за живот.

Екипа на LunenKalendar.bg не ви препоръчва да наблюдавате, което и да било затъмнение, тъй като влиянието му е неблагоприятно.

Слънчеви и лунни затъмнения през 2017г.

senchesto-lunno-zatumnenie-luvПълнолуние в Лъв 22°28’06“ сенчесто лунно затъмнение на 11.02.2017 2:32ч.

Възможни са стачки, размирици, социално недоволство, което може да доведе до различни видове режим наложен от дръжавния глава.

prustenovidno-slunchevo-zatumnenie-ribiНоволуние в Риби 8°12’07“– пръстеновидно слънчево затъмнение на 26.02.2017г. 16:58ч.

Пресъхване на реки, ерозия, активират се свлачища по морските брегове. Възможно е намаляване на територията.

chastichno-lunno-zatymnenieПълнолуние във Водолей 15°25’10“– частично лунно затъмнение на 7.08.2017г. 21:10ч.

Лоша реколта през годината похабяване на зърното, слаби семена.

 

pulno-slunchevo-zatumnenie-luvНоволуние в Лъв 28°52’56“ – пълно слънчево затъмнение на 21.08.2017г. 21:30ч.

Оскверняване на свети места, на църкви и други свещени сгради и места. Завземане и ограбване на градове.

Видео представяне на голямото Американско слънчево затъмнение.

Снимки и видео: timeanddate.com

Какво е слънчево затъмнение ?

Слънчево затъмнение e астрономично явление, при което Слънцето става изцяло или частично невидимо за земния наблюдател, скрито от диска на Луната.

То се наблюдава, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия.

Слънчевото затъмнение е явление, което се наблюдава при новолуние, най-малко два пъти в годината и най-много пет.

Времетраенето на пълната фаза е обикновено между 2 и 3 минути, но може да достигне и до 7.

Въпреки честата проява на този феномен, то остава сравнително рядко явление за дадено място от земната повърхност, като пълно слънчево затъмнение в определена точка на Земята се случва средно веднъж на 37 години.

Какво е лунно затъмнение ?

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята.

За да се случи е необходимо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдател от повърхността на Луната, тоест Слънцето, Земята и Луната да са почти на една линия (в този ред).

От последното се вижда и, че за да се получи лунно затъмнение е необходимо Луната да е в пълнолуние. Информация от wikipedia.org

Представяме на вашето внимание техническа информация за видовете затъмнения. От къде се виждат най-много затъмненията? Може да видите тук 

Видове слънчеви затъмнения. Тъй-като Луната се движи по елипсовидна орбита около Земята, наблюдаваме четири вида Слънчеви затъмнения. Те биват:

slanchevo-zatumnenieПълно слънчево затъмнение: наблюдава се, когато Луната преминава в по-близката до Земята част от орбитата си. При този вид затъмнения Слънцето е изцяло скрито от диска на Луната, като видима остава само слънчевата корона. Пълното слънчево затъмнение се наблюдава в много тясна ивица от земната повърхност.

Пръстеновидно слънчево затъмнение: наблюдава се, когато Луната преминава в по-отдалечената от Земята част от орбитата си. При този вид затъмнения лунният диск е по-малък от слънчевия и Слънцето се вижда като пръстен около Луната.

Хибридно слънчево затъмнение: слънчево затъмнение, което се наблюдава като пълно в някои точки на Земята и като пръстеновидно в други.

Частично слънчево затъмнение: наблюдава се, когато Слънцето, Луната и Земята не се намират на една права. При този вид затъмнения, Луната закрива само част от слънчевия диск. Този вид затъмнения е най-често наблюдаваният.

Информацията за видовете затъмнения е от википедия

Моля, оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here